Praktiska workshops

Workshop

Öva på presentation, i grupp

Att ge en verktygslåda i presentationsteknik är både lätt och svårt. Visst finns det mängder av ”tänk på att…” och olika typer av modeller och regler som du kan checka av men du kommer inte från att det är träning som är framgångsfaktorn i att bli bra på att presentera.

Det finns ofta starka åsikter om vad som krävs. Många tycker att det handlar om personlighet; vi är eller är inte karismatiska. De menar att vissa bara ”har det”. Det finns också många idéer om att blyghet, nervositet och att inte vilja stå i centrum är väldigt negativt i presentationssammanhang. Oavsett hur du tänker vet jag att alla kan bli bra på detta men poängterar redan här att detta är ett praktiskt ämne. Utan att göra händer ingenting. Det är jämförbart med fotboll. Du kan läsa en bok om spelteknik men om du inte övar med en boll blir du inte bättre på att spela. Det är samma sak med presentationsteknik – du kan förstå hur saker och ting fungerar i teorin, men om du inte tränar och sätter det i kroppen blir du själv inte bättre.

Så summan av kardemumman; självklart behövs både modeller, insikt och kunskap. Men framförallt heter verktygen TID och TRÄNING.

I den här workshopen tränar vi. Vi använder oss av presentationer som ligger så nära din verklighet som möjligt så att du ska kunna använda dig av din kunskap imorgon. Du får personlig feedback – inte ”fem snabba tips”, utan saker som fungerar för dig. Du ska inte göra om dig. Du ska förstå dig. Det är du som ska stå där, trygg, säker och förberedd.

Läs mer

Workshop

Icke verbal kommunikation, in action

Under en heldag arbetar vi på en scen med att vässa budskap, medvetandegöra icke verbal kommunikation och hur du kan tänka kring ditt viktiga förberedelsearbete inför din presentation.

Men större delen av dagen pratar vi inte så mycket teori – den här dagen testar vi att bara göra. Mot slutet av dagen pratar vi om de många paralleller vi kan dra till presentationsteknik från exempelvis improvisation eller dans. Tajming, rumslig förståelse, kroppsspråk, intensitet och känslouttryck är saker som vi jobbar med, som förhoppningsvis ger en djupare förståelse för samma saker även i en presentationssituation när man upplevt effekten av dem.

Detta är lika mycket en kick-off dag för gruppen, som viktiga lärdomar att ta med sig. Under dessa intensiva dagar får jag uppleva människor som utvecklas och ser nya sidor hos sig själva och hos andra. Oavsett om man väljer att se det roliga i att i viss mån leka tillsammans eller om man väljer att ta med sig viktiga insikter kring kommunikation brukar detta vara en dag att minnas.

Läs mer

Workshop

Öva på presentation, bara du

Du ska hålla en stor, viktig presentation! Grattis! Det kan vara något av det roligaste du får göra! Att stå på scenen och känna att du har något viktigt att säga kan vara ett lyckorus för vissa. Men det kan också kännas tungt, att ha den där pressen på dig själv att du måste lyckas.

Ibland kanske du behöver strategiskt stöd när du tvivlar, någon som ser dina finaste kvaliteter och fajtas mot dåliga tankar om dina oförmågor.

Men oavsett hur du känner vill du inte att det ska finnas ett filter mellan dig och åhörarna. Jag brukar beskriva det som att du pratar inåt eller utåt. Om du pratar inåt fokuserar du på vad du ska säga, hur du ska uttrycka dig, att inte glömma något eller försöka framstå på ett visst vis. Du har mycket huvudbry med att göra ”rätt” och följa din plan. Och kanske tycker du att ”det är så skönt när det är gjort” men vet inte riktigt hur det landade. När du har pratat utåt är det ofta en annan känsla. Då har du närvaro nog att ta in och känna av hur dina åhörare svarar på det du säger. Det finns en dialog i rummet även om det är du som pratar. Du stämmer av och är nyfiken på dina åhörare. Det är hit du vill komma!

”Jag gillar inte att förbereda mig. Jag tycker jag förlorar själva nerven i min dragning” får jag ofta höra. För mig är det tvärtom. Genom att öva känner jag mig helt fri. Det är också när jag är förberedd som jag känner mig som mig själv. Jag kan vara i nuet och om jag får feeling kan jag välja att gå in på det stickspåret och ändå hitta rätt kurs igen.

Så – du som är väldigt nervös och vill ha kontroll och du som gillar att winga din dragning – ska vi skapa presentationer med teknik eller spontanitet? Jag tänker att vi behöver båda. För att bli riktigt bra behöver du tänka strategiskt, bygga enligt konstens alla regler och öva tills du förstår, gör och behärskar saker omedvetet. Övningen bidrar till att du kan lära känna ditt material genom att möta det du ska göra direkt. Den kopplar samman din kunskap med handling och när du utmanas stärker du din förmåga att anpassa dig och hitta den bästa lösningen för situationen. För du kan förbereda dig på vad du tror ska hända. Men du vet inte vad som kommer att hända. Många situationer kräver flexibilitet och förutsättningarna ändras ständigt. Då är det fint att kunna improvisera. Med full kontroll.

Öva tillsammans med mig – så lite eller mycket du behöver. Välkommen!

Läs mer

Workshop

Genrepa - drop-in

För dig som har jobbat med mig innan och behöver en sista avdamning av din presentation – avsätt en kort stund för ett genrep då du kör din färdiga presentation som i ”skarpt läge” för mig.

Ofta görs alla fel på genrepet och sedan putsar du till det ogenomtänkta eller slarviga inför din riktiga presentation. Du vill inte att ditt genrep ska bli ditt skarpa läge. Dra igenom din presentation med mig, gör alla de onödiga misstagen och få feedback så att du kan sätta detaljerna och få flytet när det gäller.

Läs mer