Föreläsningar

Föreläsning

Att nå ut – och in

Ordet ”presentationsteknik” låter fyrkantigt och ganska tråkigt men skrapar du lite på ytan märker du att det i slutändan handlar mycket om hur du ska hitta din stil, ditt uttryck och få fram din personlighet, helt enkelt att lära känna dig själv på scenen.

Föreläsningen ger dig konkreta tips, modeller och stöd längs vägen både för att förstå vilka valmöjligheter du har och vilka effekter valen får. Du får insikter om dig själv, andra och om situationen du står inför samt konkreta förlag på hur du kan tänka. Du är det viktigaste redskapet när det kommer till att övertyga och entusiasmera andra. Det handlar om att vässa dig på bästa sätt så att du får kontakt och kan nå ut med ditt budskap.

Men du behöver också nå in. Och för att nå in i andra behöver du först nå in i dig själv och inse hur du kan göra ditt yttersta för att förstå, utveckla och ta hand om dina behov. Det handlar om vad du kan lyfta fram, vad du är kapabel till att bli. Du är en värdefull diamant, som om den slipas, kan glänsa. För som det sägs i sången;

”It don’t mean a thing if it ain’t got that swing”...

Föreläsning

Hjältens resa

”Hjältens resa” är namnet på monomyten som använts i otaliga filmer och berättelser och bygger på resan som vi alla gör när vi står inför en stor utmaning. Den tar sig ofta uttryck i ett yttre äventyr där en motvillig hjälte ska utmanas, utvecklas och ta kampen med det onda för att sen återvända hem som en ny människa. Men resan handlar inte bara om skrivandes eller berättandets principer, utan om livets principer - konsten att vara människa.

I min värld tar sig också en hjälte motvilligt ut på resan mot det nya och okända. Rädslor, misslyckanden och vilsenhet måste hanteras men i de bra historierna utvecklas hjälten och hittar ny kunskap och nya insikter. Då växer hjälten inte bara av det yttre hjältedådet utan framförallt inuti, som människa.

På det konkreta planet kanske målet handlar om att bemästra ämnet presentationsteknik - konsten att nå ut till andra; kanske klara av att hålla den där viktiga scenpresentationen eller att nå ut med ett förslag till dina medarbetare. Ofta handlar det till en början om ett yttre mål som detta. Men sen märker du kanske att det egentligen är något annat du jobbar med – dig själv.

I den här föreläsningen pratar jag om hur du som håller presentationer kan hitta nya kreativa sätt att nå in i dig själv och andra med Hjältens resa som tema.