Om Spik Produktion

Om Spik Produktion

Lisa Nilsson Sandgren utbildar just nu på Berghs School of Communications samt på Campus Nyköpings YH-program Musik och Eventarrangör. Ett urval av de kunder som Lisa har arbetat/arbetar med är: Alumni, Ernst&Young, Svenskt näringsliv, IFL Handelshögskolan, NCC, Roche, Skåneidrotten, Bite, Citat, Futerra Sustainability Communications samt ett av Sveriges största politiska partier.

Hur jag ser på mitt yrke

Presentationsteknik är ett praktiskt ämne. Vi måste öva för att bli bättre. Egentligen är det inte svårare än så. Man skulle kunna jämföra det med att åka skateboard. När man ställer sig på brädan första gångerna är det vingligt, obehagligt, man har ingen balans och man är rädd för att dö om man skulle ramla. Men efter lite träning övar man upp balans och känsla och vet precis hur man ska parera olika situationer. Så är det med presentationsteknik också.

Problemet med tekniken att tala inför folk är att det just inte har identifierats som något man lär sig utan som just en konst eller talang, något som man bara har. Och har man det inte måste man hantera situationen ändå. Det är något som vi bara förväntas kunna. Kan du ditt ämne så kan du väl presentera det. Men det är ju inte kunskapen kring vårt ämne vi ska träna på, det är ju själva presentationen. Och det är en helt annan sak.

Som barn gör vi inget annat än att träna på saker. Vi måste det för vi håller på att lära oss om livet och då ingår träning. Men som vuxen har vi svårare för att göra. Vi förväntas på något sätt ha koll då. Och det kan kännas lite fånigt att öva. Så i stället pratar vi mycket om hur vi ska göra och varför. Och det känns ju bra då. Men det är fortfarande lika svårt att omsätta det i praktiken.

Jag lär dig inte tio snabba knep. För det fungerar inte. Jag utgår alltid från just dig, dina styrkor och svagheter och är övertygad om att alla människor har ett bra kroppsspråk och ett unikt sätt att berätta på. Det handlar bara om att känna sig bekväm. Och för att göra det behöver man träna.

Det är roligt att träna. Just för att det fungerar. Och man lär sig mycket nytt. Praktiskt är kul.